Op een slimme manier je wagenpark elektrificeren

Vooral bouw- en transportbedrijven zullen het probleem herkennen: door de nieuwe wet- en regelgeving wordt het steeds lastiger om binnensteden in te komen met reguliere wagens en trucks. Steden proberen de leefbaarheid voor inwoners te vergroten en stellen vanaf 1 januari 2025 emissievrije zones in om zo voertuigen met schadelijke uitlaatgassen te weren. Elektrisch rijden is de oplossing. Maar wat betekent dat voor de dagelijkse operatie?

Bas Raes, Projectmanager bij NXT Mobility, kreeg voor het eerst met deze uitdaging te maken toen hij als planner werkte voor GP Groot inzameling. “Op een gegeven moment werd de nieuwe wetgeving aangekondigd voor het rijden in emissievrije zones in binnensteden. Ik ben toen gaan onderzoeken wat die regelgeving zou betekenen voor de wagens en planning van onze eigen inzamelafdeling. ‘Hoe kunnen we onze dienstverlening blijven uitvoeren met elektrische wagens? En hoe laden we die wagens op een slimme manier op?’

We merken dat klanten het heel fijn vinden dat we met ze mee- en in oplossingen denken.

Uitdagingen
Even je auto opladen en weer verder rijden zodra het kan: makkelijk te doen voor een auto, maar een iets ander scenario voor een bedrijf met tientallen trucks. Zo heb je te maken met vrachtwagens die een veel grotere batterijcapaciteit hebben dan personenvoertuigen. Daarvoor heb je dus laadpalen nodig met een veel groter vermogen. Daarbij rijden de wagens veelal volgens een strakke werkplanning, en moeten ze op een bepaald tijdstip op een specifieke locatie zijn. Er moet ineens rekening gehouden worden met oplaadtijden en welke wagens voor welke ritten worden ingezet. Bas vertelt dat hij niet de enige was die hiermee te maken kreeg: “Door de gesprekken met klanten waar we laadpalen voor installeren, kwamen we er al snel achter dat er veel meer bedrijven zijn die deze uitdagingen hebben wanneer ze over willen gaan op elektrische wagens.”

Sinds 2022 kunnen klanten dan ook bij NXT Mobility terecht voor wagenparkadvies specifiek op dit gebied van verduurzaming. Wat zo’n advies precies omvat, legt hij uit: ‘Het wagenparkadvies dat we geven bestaat uit twee delen: allereerst analyseren we het wagenpark. Dit betekent dat we kijken naar hoeveel wagens er zijn, welk type wagens het zijn en waarvoor ze ingezet worden. Uit deze analyse volgen er verschillende opties om het wagenpark te verduurzamen. Vervolgens maken we een totale inventarisatie van de energiebehoeften- en voorzieningen op de locatie. Hierbij schetsen we een tijdlijn voor de benodigde laadinfrastructuur. Daarbij kijken we naar de beschikbare netaansluiting en of er verdere maatregelen nodig zijn om de laadinfrastructuur te realiseren. Het resultaat is een toekomstbestendig en onafhankelijk advies’.

Commercieel belang
Bij het elektrificeren van je wagenpark komen er dus heel wat dingen kijken. Toch zijn er genoeg redenen om deze stap te nemen. “Er is natuurlijk een commercieel belang omdat klanten steeds vaker CO2-neutrale distributie eisen.

Daarnaast wordt het imago als duurzaam en groen bedrijf steeds belangrijker, en zien we dat dit ook vaker meespeelt in de overwegingen. Maar het allerbelangrijkste is het feit dat we straks niet meer met dieselwagens de binnensteden in komen, en momenteel is de levertijd voor een elektrische wagen twee jaar. Het is nu dus wel het moment om kritisch naar je wagenpark te kijken.”

Denken in oplossingen
De reacties van klanten zijn ronduit positief. “We merken dat klanten het heel fijn vinden dat we met ze meedenken. Vaak komt de vraag voor elektrische wagens bij de operationele afdeling van een bedrijf terecht, maar ontbreekt het hen aan tijd en kennis om daar een gedegen plan voor te maken. Wij denken mee in allerlei oplossingen: als we in de analysefase erachter komen dat er te weinig stroom kan worden geleverd, kijken we naar de mogelijkheden voor batterijen of zonnepanelen. Als een gedeelte van het wagenpark niet elektrisch gaat rijden, kijken we of de duurzame brandstof Neste MY Renewable Diesel in het plan past. Uiteindelijk is men vaak verrast over wat er allemaal mogelijk is, want dat is veel meer dan mensen denken.”

Bas Raes

Meer weten over ons wagenparkadvies?

Neem contact op met Bas Raes:
info@nxtmobility.nl | 088 472 04 72