Koelvloeistoffen
Wij zijn dé leverancier van MEG en MPG.

Deze koelvloeistoffen worden gebruikt om het vriespunt te verlagen. GP Groot heeft in Amsterdam een afvullijn die voor organisaties, zowel food als non food, kunnen mengen en afvullen in elke gewenste verpakking. Voornamelijk gebruiken wij daar mono-ethyleenglycol of mono-propyleenglycol, tevens voegen wij daar stoffen aan toe die corrosie of algengroei tegengaan.

Jij vraagt wij leveren;

GP Groot levert ethyleenglycol en propyleenglycol, zowel puur als gemengd met gedemineraliseerd water. Verpakkingen vanaf 20 liter, tot en met grote hoeveelheden die wij met eigen tankwagens in koelsystemen kunnen verpompen.

Direct bestellen

100 jaar ervaring

in brandstoffen-, olie- én
koelmiddelen

1000+ werknemers

gespreid door heel
Nederland

38 certificaten

in veiligheid, processen &
kwaliteit

Vraag direct jouw koelmiddelen aan!
Koelvloeistof of koelgassen nodig? Of ben je op zoek naar advies voor jouw bedrijf? Wij reageren binnen 1 werkdag.
Koelgassen
Welke koel- en klimaat technische uitdagingen kunnen wij voor jou oplossen?

Als koel- en klimaat technisch specialist in maximale koel- en klimaat technische ontzorging, willen wij dé oplossingsgerichte partner zijn voor jou als installateur en/of OEM’er. Ons gepassioneerde team koel- en klimaattechniekers stelt je centraal door het bieden van maatwerk, klant specifieke duurzame en energiezuinige oplossingen op het gebied van componenten, koudemiddelen en unitbouw (koelinstallaties). Technische ondersteuning, een adviserende rol en net die stappen extra zetten voor jou als klant, dat is wat je kunt verwachten bij GP Groot.

Ons productassortiment omvat:

 • Een compleet assortiment van componenten voor de koeltechniek
 • Koudemiddelen
  • Voor Compressor units voor HFC, HFO, CO2 , NH3  en R290
  • Voor Condensing units voor HFC, HFO en CO2
  • Voor Chillers voor HFO, R290 en NH3
  • Voor Warmtepompen voor HFC en R290
 • Daarbij behorende ondersteuning bij in bedrijfstellen, storingen en tussentijdse inspecties 

Heb je vragen, of advies nodig?

Laat je nummer achter en we bellen je binnen 24 uur terug.

Veelgestelde vragen over koelvloeistoffen

Propyleenglycol wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet als giftig erkend bij lage hoeveelheden. Hierdoor mag het dus gebruikt worden in de voeding-, cosmetica- en geneesmiddelenindustrie. De veiligheidsmaatregelen zijn daardoor voor propyleenglycol ook minder strict en makkelijker te volgen.

Voordat je het glycol type kiest check dan goed de installatie parameters , wet- en regelgeving. Het type en de hoeveelheid glycol heeft invloed op de regelgeving voor je installatie. Zo kunnen de veiligheidseisen, meldingsplicht en verplichte controle op lekkage verschillen. In sommige gebieden gelden extra strenge eisen voor het gebruik en de afvoer van glycolen en andere additieven in de koelvloeistof. Ook dient er rekening gehouden te worden met de Europese verordeningen die dienen om het milieu te beschermen.

Door een toevoeging van 30% ethyleenglycol aan water daalt het vriespunt tot -15˚C . Ethyleenglycol is tevens giftig voor mensen en mag niet gebruikt worden in de voedingsindustrie. Echter het is goedkoper dan mono propyleenglycol en het heeft de beste eigenschappen wat betreft warmteoverdracht. Doordat Ethyleenglycol giftig is voor mens en dier mag het niet worden gebruikt in processen waar de vloeistof in contact kan komen met voedsel, drank of drinkwater. Zo kan een inname van 30 ml ethyleenglycol voor een volwassen persoon al dodelijk zijn.

Bij temperaturen onder de -18 wordt propyleenglycol meer viskeus (stroperig). Wanneer dit wordt gebruikt bij processen waarbij water wordt rondgepompt zal er meer pompkracht nodig zijn dan wanneer er ethylenglycol zou worden gebruikt. Propyleenglycol heeft dus een technische beperking. De mate waarin warmte wordt uitgewisseld wordt dus beperkt door het gebruik van propyleenglycol. Bij processen die bij lage temperatuur opereren of waar viscositeit een rol speelt wordt propyleenglycol afgeraden.

Ethyleen(C2H6O2). – en propyleenglycol (C3H8O2)zijn allebei glycolen , beide zijn kleur- en reukloze vloeistoffen geschikt als koelvloeistof. Verschillen zijn toxiciteit (giftigheid) en viscositeit van de glycolen. Op basis van de toepassing en eisen van de koelinstallatie kan bepaald worden welk type glycol men moet gebruiken.

Stuur ons online een bericht of bel 088 - 472 0300

Direct contact